Buurt- en wijkcoöperaties aanjagen
De buurt- of wijkcoöperatie is een nieuwe organisatorische, juridische en economische entiteit op buurt- of wijkniveau. Het schaalniveau wordt bepaald door de gemeenschap.
Bewoners en partners verenigen zich en bereiken zo gezamenlijk doelen die voor elk individu onbereikbaar zouden zijn geweest, vooral op het gebied van investeringen voor de wijkgemeenschap. Individuele bewoners kunnen lid van de coöperatie worden.
Organisatorische entiteit
De buurt- of wijkcoöperatie is een vorm van zelforganisatie van en collectief eigenaarschap door bewoners, (sociale) ondernemers en wijkpartners, gericht op meer sociale samenhang, gezondheid, zelfzorg en participatie in een buurt of wijk en het willen behalen van schaalvoordeel.
Juridische entiteit
De buurt- of wijkcoöperatie wordt als zelfstandige rechtspersoonsvorm in de wetgeving erkend. De coöperatie lijkt daarbij op andere rechtspersonen (verenigingen, stichtingen), maar verschillen zijn onder andere gelegen in het democratische en ondernemende karakter.
Economische entiteit
De buurt- of wijkcoöperatie kan ook als inkooporganisatie optreden, bijvoorbeeld voor (delen van) een wijkinfrastructuur, een collectief PGB, mantelzorgwaardering etc. Dan wordt gewerkt aan een 'wijkeconomie'.
Verbinden van initiatieven
In Utrecht zijn diverse initiatieven die een voorloper (kunnen) zijn voor een buurt- of wijkcoöperatie, zoals buurtwerkkamers, wijkinformatiepunten en buurtnetwerken. Diverse initiatieven kunnen hun krachten in een buurt of wijk bundelen in een wijkcoöperatie. Daarmee worden ze nog zichtbaarder en betekenisvoller voor bewoners, wijkpartners en gemeente.